140x140

Grøn havvarme ønskes i Leirvík

Opgaven lyder: udvikl og konstruer et fjernvarmeanlæg, der tager varme fra havet, og som kun bruger grøn el-energi. Anlægget skal forsyne dele af bygden Leirvík, som ligger i Eystur-kommune på Eysturoy.

Virksomheden, der vinder udliciteringen, skriver kontrakt med Eystur-kommune, selvfølgelig under forudsætning af, at kvaliteten på de indsendte forslag er høj nok.

Nordisk Ministerråd og Færøernes Landsstyre er initiativtagere til projektet, hvis formål er at finde grønne energiløsninger til afsidesliggende områder.

Projektet går ud på at bygge en el-drevet havvarmepumpe og et forsyningssystem, som kan sørge for, at først skolen og andre fællesbygninger i Leirvík og senere privatboliger kan få miljøvenlig opvarmning fra havets 6-11 graders varme, som skal veksles til 60-70 grader varmt vand. Anlægget skal fortrinsvis drives med overskudsstrøm fra vindenergi.

 

Kaj Leo Holm Johannesen, nordisk samarbejdsminister på Færøerne, har skrevet under en aftale med Jóhan Christiansen, borgmester i Eystur-kommune.

-Der er et behov for at sætte mere fart på skiftet fra fossil brændsel til vedvarende energikilder.  Dette projekt kan blive et vigtigt afsæt for at få en langt større del af opvarmningen på Færøerne grøn, siger ministeren.

Projektet er allerede forankret lokalt. Nogle af Leirvíks beboere har selv i flere år undersøgt mulighederne for bæredygtig opvarmning.

-Det er de lokale ildsjæle, som har lavet forarbejdet. Nu har kommunen så taget stafetten, idet vi har taget ansvaret for at iværksætte projektet, siger borgmester Jóhan Christiansen.

Umhvørvisstovan, som er Færøernes miljø- og energistyrelse, repræsenterer landsstyret i projektet. Her er man begejstret for muligheden for diversitet og effektivitet i udnyttelsen af grøn energi.

-De kommende år vil vi se betydelige udbygninger af vindenergi, og vi ved, at det vil betyde en stor mængde overskudsenergi. Dette et projekt, som passer præcis til den udfordring, siger Sigurð í Jákupsstovu, direktør for Umhvørvisstovan.

Projektet får 4 millioner i støtte fra Nordisk Ministerråd. Hvis alt går som planlagt, vil fjernvarmesystemet være i funktion i begyndelsen af 2022.


 

Udbudsmateriale og svar på spørgsmål vedrørende projektet, fås fra konsulent virksomheden Rajani/Rasmussen. Skriv til jr@rajanirasmussen.com eller ring til John Rajani, tlf. +298 222299.

 

 

Grøn havvarme ønskes i Leirvík